oktober

herfst winterklaar verpotten

Blinkt oktober in zonnegoud, de winter volgt snel en koud.

in oktober in de bloei

Wat er bloeit er nu uit onze basisplanten: vlinderstruik (als er geen vorst is geweest), geranium (eventueel), hibiscus (eventueel), schoonvrucht heeft nu paarse bessen, japanse plant bloesem.

leuk in oktober

De herfst begint! Een drukke maand op het dakterras of balkon, want planten moeten voorbereid worden op de winter. Maar ook denken we alweer aan de lente: we gaan bloembollen planten!

onderhoud

 • Plant nu je bollen voor een ultiem lentegevoel vanaf maart (zie meer onder bloembollen)
 • Je dakterras of balkon moet winterklaar gemaakt worden: in oktober begin je met het beschermen van je potten door deze in te pakken. Dit kan met noppenfolie, juten of vliesdoek. Met vliesdoek kan je de plant zelf ook inpakken tegen kou en vorst. Zorg altijd dat de plant nog voldoende licht en lucht krijgt.
 • Let wel op dat als de winter niet streng is, je het beste de bescherming weer kan verwijderen, anders kunnen de planten te vroeg uitlopen, of schimmel optreden onder de bescherming.
 • Zet de potten zoveel mogelijk op beschutte plekken.
 • Als je geranium of hibiscus nog bloeit, moet je blijven checken op dode bloemen en die verwijderen.
 • Eenjarige planten die zijn uitgebloeid kunnen bij het groen afval. De potten kan je dan alvast schoon maken en opstapelen in een hoek, het liefst op een droge plek. Als een pot droog is kan het immers niet knappen door de vrieskoud.
 • Ook in de winter hebben planten water nodig, bij groenblijvers gaat de verdamping gewoon door. Vergeet niet je ingepakte planten af en toe te checken op droogte.
 • Het is prima om gevallen blad te laten liggen in je potten, ze beschermen de plant en geven ruimte voor vogels en insecten.
 • Je kan nu je planten verpotten als dat nodig is, dit moet in ieder geval voor het gaat vriezen. Ze krijgen nu nog de tijd om voldoende wortels aan te maken om stevig te worden voor de winter (zie meer onder verpotten).


snoeien

 • De vijgenboom kan je snoeien als de bladeren gevallen zijn. Je snoeit de vijg in de herfst (oktober) door oude houten takken weg te knippen. De vijg ontwikkelt alleen maar nieuwe vruchten in de bladoksels van jonge takjes, dus snoeien is belangrijk, zodat er weer jonge takjes ontstaan.
 • Ook de vlinderstruik moet gesnoeid: de lange, grote takken wegsnoeien om de plant tegen wind en slecht weer te beschermen. Met lange takken vangt de plant veel wind, waarmee door het schudden er een gat kan ontstaan rond de wortels. Als er vervolgens water in het gat komt kan de basis van de plant gaan rotten, of bij vorst kan het bevroren water de plant beschadigen.

word fan!

wil je niks missen van Pluk Amsterdam?

Volg ons dan op Twitter en like ons op Facebook!