Welkom op Pluk Amsterdam! Hier vind je tips over tuinieren op dakterras en balkon, lees je over de laatste groene trends, en helpen we je op weg naar het inrichten van je dakterras of balkon.

29 Jan 2015

winterjasje aan

Schreven we een paar weken geleden nog heel opgewekt dat de winterbescherming wel weer van je potplanten kan....nu is het toch beter weer even wat bescherming om je potten heen te doen! Onder Plantenkennis geven we je tips over het overwinteren van je potplanten. Succes!

21 Nov 2014

oog voor je kamerplant

winter verzorgingstips kamerplant

Het is nu echt herfst: het wordt weer kouder en vroeger donker. Tijd om te cocoonen en weer eens aandacht te geven aan je kamerplanten! Een paar winter verzorgingstips: knip dode bladeren eraf, dan ziet hij er meteen een stuk frisser uit. Ook je kamerplant heeft in de winter minder water nodig, 1x per week is voldoende. Geef ze geen extra voeding meer. Staat hij op de juiste plek? Niet op een vensterbank boven een radiator? Is er genoeg daglicht/zonlicht? Is het in de winter niet te droog binnen voor je plant? Hang eventueel bakjes water aan je radiator en zorg voor frisse lucht. En natuuurlijk heel veel liefde helpt je plant de winter door!

12 Nov 2014

nieuwe plantjes maken

winterstekken

November is een goede maand om te vermeerderen: ofwel zelf nieuwe plantjes te kweken. Heesters kun je bijvoorbeeld stekken (denk aan de vlinderstruik!): je snijdt houtachtige takjes van de groene struik af. Verwijder daarna alle zijtakken en bladeren. Op 2 bladknopen na, die laat je zitten. Bundel een paar van deze takken met een touwtje samen en stop ze tot tweederde in de grond (met de onderkant van de tak in de grond), zodat ze kunnen gaan wortelen. En nu heel hard hopen dat ze aanslaan!

07 Nov 2014

wintergroen

geurende bloemetjes op je dak

Een paar geraniums doen nog hun best. Maar de overige zomer- en eenjarige planten zijn nu echt uitgebloeid. Te kaal voor je dakterras? Plant dan nu nog groenblijvers, zodat zelfs in de donkere maanden je dakterras er nog fris uitziet. Kies bijvoorbeeld een Osmanthus: een heester met een groenblijvend blad waar in april geurende bloemtjes aankomen. Het beplanten kan in de bakken waar je zomerbloemen in stonden, vergeet niet om de pot van binnen te bekleden met noppenfolie voor de winter.

16 Okt 2014

rooien? moet ik dat ook?

gladiolen lelies dahlia's en begoniaknollen rooien

Terwijl het nu tijd is om sommige bloembollen in de grond te stoppen, moet je andere bollen er juist weer uithalen: ofwel bollen rooien! Zogenaamde zomerbollen moeten gerooid worden, anders komen ze volgend jaar niet meer uit. Denk aan de gevoelige bollen van de gladiolen, lelies, dahlia's en begoniaknollen. Deze kunnen echt niet tegen vorst. Snij een stukje boven de bol de stengel af. Dit bol (met eventueel wat aarde eraan) laat je drogen en bewaar je op een donkere koele plek. Kortom, wees een beetje duurzaam en probeer dit maar eens, succes!

02 Okt 2014

vijgen plukken

heerlijk recept vijgen

Vorige maand was het nationale appel-pluk-dag. De vijg is helaas nog niet zo ingeburgerd in Nederland. Maar vergeet ze niet te plukken. De vijgen op je dakterras zijn rijp. Ze zijn nu donkerpaars gekleurd en zacht. Maak eens een lekker toetje: snij de vijg door tweeën, leg op iedere helft een walnoot en besprenkel met honing. Stop de vijgen nu even de oven in en serveer ze warm met dikke Griekse yoghurt.

word fan!

wil je niks missen van Pluk Amsterdam?

Volg ons dan op Twitter en like ons op Facebook!