20 Jul 2011

groenbarbarij

anne peetoom

Ik had een hortensia. Een blauw-paarse. Eerlijk gezegd heb ik er een stuk of vijftien gehad. Allemaal zijn ze geëindigd als treurige stokjes in verdronken aarde. Ik heb een seizoen een hele leuke bonte wilg op stam gehad. Twee weken had ik potjes oregano, platte peterselie en Marokkaanse munt. Ik heb tomatenplantjes gehad, maar nooit een tomaat. Mijn hosta’s werden voordat ze konden bloeien, opgepeuzeld door naaktslakken.

Mijn vingers zien groen, de eerste dagen na het bezoek aan een tuincentrum.
Het lukt me alleen niet om die liefde en toewijding vol te houden. Na de eerste salades met zelfgeknipte bieslook, vind ik het plantje te armetierig om er nog aandacht aan te besteden. En ik oogst te laat, te vroeg, maar nooit op tijd.
Misschien moet ik het maar toegeven: ik ben een luie donder. Wel in de hangmat van mijn groene uitzicht genieten, maar geen moeite doen om het bloeiend te houden. Dat moet de natuur zelf maar doen.

Ik kan het me permitteren om lui te zijn, want anders dan de meeste Plukamsterdammers woon ik niet in Amsterdam en kijk ik uit op natuur waar ik niets aan hoef te doen. Vogels, varens en af en toe een verdwaalde Schotse Hooglander waaien vanzelf de tuin in, dus ik hoef weinig aandacht te besteden aan een noodlijdende oreganoplant. Akkerwinde laat ik lekker woekeren, omdat ik die stiekem prachtig vind, terwijl ik in staat ben de Encephalartos woodii (zoek maar op) met woest gehark in de groenbak te laten verdwijnen.

En toch zit het me niet lekker dat ik de boel zo laat verpieteren. Zo’n plantje doet echt z’n best om een beetje leuk te bloeien. Wat is de moeite om hem te beschermen tegen droogte of (vaker) verdrinkingsdood? En waarom verdiep ik me niet in de edele kunst van het snoeien? Ik ben er echt te makkelijk in: snip-snap en voor ik het weet heb ik een vitaal onderdeel weggeknipt. Waarom lok ik geen hordes lieveheersbeestjes om de bruidssluier van de luizen te redden? En waarom koop ik geen fatsoenlijke violen in plaats van die in de aanbieding bij de supermarkt? En die hortensia: is het nou echt zo moeilijk om hem blauw te houden?

Gelukkig zijn daar Ester en Maaike, die blijmoedig hele avonden voor ons –groenbarbaren- tips en trucs verzamelen, daar leuke stukjes over maken en iedereen aanmoedigen om hun vierkante meter beton om te toveren in een urban jungle. Bovendien weten ze er écht wat van. Respect! Ik snap dus nu ook waarom die hortensia’s van mij altijd mislukken na de eerste bloei: ik knip ze af! Stom natuurlijk. Bij alle andere planten ter wereld moet je de uitgebloeide bloemen weghalen, maar niet bij hortensia’s. Weer wat geleerd.

Dat wordt dus huiswerk bijhouden voortaan bij Pluk Amsterdam. Ben toch benieuwd wat ze aanraden bij aanwaaiende Schotse Hooglanders.

Anne Peetoom is journalist, programmamaker, docent en presentator. Kijk op haar website voor meer informatie.

word fan!

wil je niks missen van Pluk Amsterdam?

Volg ons dan op Twitter en like ons op Facebook!