08 Jun 2011

achter de geraniums

henri hortulanus

Als mensen het over Geraniums hebben bedoelen ze eigenlijk Pelargoniums, Geraniums is een familie van planten die in het Nederlands Ooievaarsbek genoemd worden, maar dat terzijde. Achter de Geraniums (Pelargoniums) zitten schijnt het ergste te zijn wat er is. Het gaat dan meestal over zielige wegkwijnende oude van dagen die geen zin meer hebben om te bunjijumpen, survivalen in de Amazone of geblinddoekt de Matterhorn te beklimmen. Sinds mijn twintiger jaren zit ik achter, tussen en bovenop mijn Pelargoniums.

De eerste keer dat ik ze gezien heb was op vakantie in Zwitserland, toen ik een jaar of acht was. Felrode Pelargoniums in lange bakken aan balkons hangen van oude zwart verweerde houten huizen. De jaren verstreken zonder dat ik ooit een Pelargonium in eigen bezit heb gehad. Begin twintig had ik een huis met Frans balkonnetje in Amsterdam Oost, het eerste hang Pelargoniumpje hing aan mijn balkonnetje. De liefde bracht me naar een huis in Zuid met een veel groter balkon met plek voor een hele serie Pelargonia. Toen de liefde voorbij was verhuisde ik naar een huis met een nog groter balkon, elk nadeel heb zijn voordeel. Niet meer gehinderd door aanhang met een eigen mening ging ik helemaal los. Er was geen plekje op het balkon te verzinnen of er kon wel een pot. Van huis met balkon verhuisde ik naar huis met tuin en van huis met tuin verhuisde ik naar Noord.

Behalve een tuin en een balkon heb ik hier ook een kasje, en dat in combinatie met de Pelargoniums, is genoeg reden om gelukkig te zijn. Voor de vorst begint gaan ze allemaal de kas in om te overwinteren, de laatste bloemen verdwijnen meestal pas in december en de eerste bloemen verschijnen dan al weer in het voorjaar. Ik zaai en stek het hele jaar door. Ik heb ze in alle maten en soorten van dwerg tot struik, van zachtroze tot fel rood en paars en wit en oranjerood en en en... Als ik maar één plant zou mogen hebben dan zou ik het liefst mijn hele leven achter een Geranium, sorry Pelargonium, zitten.

Henri Hortulanus is een creatieve zzp-er en de gelukkige bezitter van twee honden. Als hij niet aan het werk is of slaapt is hij te vinden in zijn tuin, kas of op het balkon, met vieze handen.

word fan!

wil je niks missen van Pluk Amsterdam?

Volg ons dan op Twitter en like ons op Facebook!