24 Mei 2011

het hoge land

tony van der meulen

Tot voor kort lag Het Hoge Land alleen in Noord-Groningen: een kaal en winderig gebied, waar eeuwenlang grote boeren steeds rijker werden door het zwoegen van hun vele arbeiders op de oude zeeklei. Een weerbarstige streek met twee culturen: de landeigenaren en hun pronte boerinnen belegden op de lange winteravonden culturele bijeenkomsten waarop zij gedichten declameerden, de uitgebuite arbeiders schiepen hun eigen zekerheid door of streng gereformeerd te worden, of fel communistisch. Door allerlei landbouwhervormingen is de bloeitijd van dat Hoge Land nu voorbij.

Maar onder andere via Pluk Amsterdam is er een nieuw Hoge Land aan het ontstaan: op de platte daken van Amsterdam groeit en bloeit het op de landerijen hoog boven de oude stad.
Onze dochter Maaike, die samen met Ester de website Pluk Amsterdam heeft bedacht en opgezet, heeft in Oud-West zo’n daktuin. Het is een fascinerende wereld, die zich onttrekt aan al het stadsgewoel daar beneden.Witte wijn drinkend in de schaduw van een olijfboom voel je je aan al die stadsgeluiden ontstegen. In de daktuin is het opmerkelijk stil. En als je bedenkt dat het tijd wordt eens een ommetje te maken, zie je pas hoe diep de straat beneden ligt.

Wij hebben op dat Groninger Hoge Land gewoond, Maaike is er geboren. Daardoor dacht ik altijd dat ik geen stadsmens was. Maar door Amsterdam te plukken in een daktuin, combineer je het mooiste van twee werelden: de intensiteit van het stadsleven en de rust van Het Hoge Land.
 
Tony van der Meulen is journalist, columnist en auteur. Hij was o.a. hoofdredacteur van het opinieweekblad De Tijd en het Brabants Dagblad. In de lente van 2011 verscheen bij uitgeverij Balans zijn nieuwste boek ‘Het Patent, een familiegeschiedenis’.

word fan!

wil je niks missen van Pluk Amsterdam?

Volg ons dan op Twitter en like ons op Facebook!