inpotten

pot potgrond noppenfolie mulch mestkorrels

Vrijwel elke plant kan in een pot, maar het is belangrijk dat de plant goed ingepot wordt en goed onderhouden wordt.
Ga als volgt te werk bij het inpotten van een plant:

 • Haal de plant uit het plastic bakje en dompel de kluit in zijn geheel onder in een emmer met water.
 • Wacht tot je geen luchtbelletjes meer ziet, de kluit is dan helemaal verzadigd van water.
 • Zet de verzadigde kluit in een pot zodat de kluit een paar centimeter onder de rand komt. Dus eventueel doe je eerst wat potaarde in de pot.
 • Zorg dat er gaten in de pot zitten! Het water moet weg kunnen lopen zodat de wortels niet gaan rotten, en de plant in de winter niet (of minder) zal bevriezen.
 • Vervolgens vul je de pot met potgrond tot 1 a 2 centimeter onder de potrand (je kan dan nog goed water geven zonder dat de pot overloopt en vruchtbare aarde wegstroomt).
 • Druk de aarde goed aan rondom de wortels.

Gebruik nooit gewoon zand, dit is heel zwaar, droogt snel uit en heeft weinig voedingsstoffen. In potgrond zit al een beetje voeding waarop de plant de eerste maanden kan teren.
Hoe meer potgrond je gebruikt hoe minder snel je plant uitdroogt, want de wortels kunnen hun kracht uit meer aarde putten.

wat kan je allemaal extra doen?

Met bovenstaande heb je een prima potplant. Maar er zijn nog veel tips en trucs om je plant nog beter te onderhouden en beschermen.

 • Gebruik noppenfolie rondom de binnenkant van de pot om het bevriezingsgevaar te verkleinen. Als de potgrond uitzet door de vorst kunnen de bubbels dit opvangen en zal de pot minder snel kapot vriezen.
 • Gebruik piepschuim onder in de bak om de pot lichter te maken voor bijvoorbeeld je dakterras. Je hebt dan minder (zware) potgrond nodig om de pot te vullen.
 • Om uitdroging te voorkomen kan je bij het inpotten de potgrond vermengen met absorberende korrels. Deze korrels houden het vocht langer vast en zorgen dat de potgrond minder snel uitdroogt.
 • Gebruik langzaam werkende mestkorrels om de potgrond langer vruchtbaar te houden. Koemest zorgt voor een zeer vruchtbare grond.
 • Gebruik een laagje mulch bovenop de potgrond om de wortels tegen zon of vorst te beschermen, en om vocht vast te houden. Zorg dat rondom de stam de bodem vrij blijft van de mulch, anders kan de stam gaan rotten. (lees hierover meer onder bemesten)
 • Leg scherven van een terracottapot onder in de pot. Deze scherven houden water vast, en zorgen voor minder snelle uitdroging.
 • Leg een geel keukendoekje onder in de pot: hierdoor blijven de wortels binnen de pot, maar kan het water toch nog goed weglopen.
 • Wat kan er fout gaan?

Bij het inpotten of verpotten kunnen per ongeluk de wortels aangetast worden. Als je wortels weggeknipt hebt kan je het beste dezelfde hoeveelheid groen van de plant verwijderen als de hoeveelheid wortels die je verwijderd hebt. Zo is de verhouding tussen wortels en plant (en voeding) weer in balans.
Als je een plant in de nazomer of herfst in een pot zet moet je geen gebruik meer maken van extra voeding, zoals koemest. Als je wel bemest gaat de plant opnieuw nieuwe takjes vormen, die de winter niet overleven.

onderhoud

De potgrond zal de eerste maanden flink indikken met water geven. Je zult de pot dus regelmatig moeten bijvullen met wat extra potgrond.
Het is het beste om om de paar jaar de potgrond te verversen (zie ook verpotten)
Je moet verder de plant regelmatig bemesten en water geven. Het grootste probleem bij planten in potten is verdroging en te weinig voeding.
Lees meer over bemesten en bewateren.

welke pot neem je?

Je kan alles als pot gebruiken, een oude zinken emmer, een afwasteiltje, een vergiet, een badje, terracottapotten, plastic potten, noem maar op! Wij vinden zelf de kleurrijke wasmanden erg mooi! (HEMA, Blokker, enzovoort).
Zorg alleen altijd dat het een bak is waar je gaten onderin kan maken zodat het water weg kan stromen (tegen wortelrot en bevriezing).

Als je een dakterras hebt is het verstandig om na te denken over het gewicht van je pot. Lichte potten zijn makkelijker te verplaatsen en brengen minder gewichtsproblemen met zich mee. Denk hierbij aan plastic, glasvezel en zinken objecten.

word fan!

wil je niks missen van Pluk Amsterdam?

Volg ons dan op Twitter en like ons op Facebook!