water geven

water irrigatie zon

Tekort aan water is vaak de oorzaak dat planten in potten niet overleven! Als je tuiniert in potten moet je je planten zeer regelmatig water geven. De planten zijn afhankelijk van jouw onderhoud en kunnen niet met hun wortels diep de grond in om water te vinden. Geef dus veel water, maar zorg ook dat het water weer goed weg kan lopen uit de pot. Als er te veel water in de potten blijft staan, verrotten de wortels.

waar moet je op letten:

 • Check je planten regelmatig op droogte, van te weinig water gaat je plant dood.
 • Check je planten regelmatig op natheid: een natte plant zorgt voor wortelrot, of voor het “verdrinken” van een plant. In beide gevallen gaat de plant dood. Zorg altijd voor gaten in potten zodat het water weg kan lopen!
 • Hoe groter je pot hoe minder water je hoeft te geven, een grotere pot droogt minder snel uit.
 • In de lente (als het regelmatig regent) hebben de planten ongeveer 1 keer per week water nodig.
 • In de zomermaanden heeft de plant elke dag water nodig. Wanneer het erg warm weer is kan je zelfs het beste twee keer per dag water geven.
 • Geef ’s ochtend vroeg of in de avond water. Geef sowieso nooit in de hete zon water: blootliggende wortels en bladeren verbranden door het verdampende water, of laten lelijke plekken op de bladeren achter. Daarnaast verdampt het water te snel midden op de dag.
 • Als je wel overdag water geeft, probeer dan niet op de plant te gieten, maar rond de stam, anders kunnen de bladeren verbranden in de zon.
 • Als je schotels onder je planten hebt staan om water op te vangen (bijvoorbeeld om je onderburen te sparen op een balkon), zorg dan dat deze niet vol blijven staan. Dit zorgt namelijk voor “ natte voeten”.
 • Breng mulch aan om het vocht langer vast te houden in de pot of bak. Het vocht in de aarde verdampt dan minder snel. Zorg dat rondom de stam de bodem vrij blijft van de mulch, anders kan de stam gaan rotten.
 • Om uitdroging te voorkomen kan je bij het inpotten de potgrond vermengen met absorberende korrels. Deze korrels houden het vocht langer vast en zorgen dat de potgrond minder snel uitdroogt.
 • In potten van terra-cotta of klei verdampt het water heel snel. Je kan deze pot het beste aan de binnenkant bekleden met plastic, zodat de plant tijd heeft om het water op te nemen. Pas op met ijzeren bakken, hierin kunnen je wortels verbranden.
 • Gele bladeren wijzen over het algemeen op te veel water, hangende bladeren op te weinig water.

 

water aanvoer

Wees wijs met water! Als je regenwater op kan vangen met een regenton of in een bak, dan maak je op een mooie manier gebruik van de natuur.
Voor vakanties kan je je eigen irrigatiesysteem maken met een druppelslang: een tuinslang met gaatjes. De slang kan je dan aansluiten op een kraan en over je balkon/dakterras in de bakken laten hangen. Door de gaatjes druppelt er voldoende water gedurende een hele dag. Er zijn ook timersystemen te koop om op je slang aan en uit te zetten.

word fan!

wil je niks missen van Pluk Amsterdam?

Volg ons dan op Twitter en like ons op Facebook!