verpotten

grotere pot drainage gaten potaarde

wanneer verpotten

Er zijn meerdere redenen om je plant te verpotten, ofwel opnieuw in een pot te zetten:

  • Je ziet wortels aan de oppervlakte van de pot groeien: de plant heeft een grotere pot nodig.
  • De wortels groeien door de gaten van de pot heen: het water kan zo niet weg en de plant kan “verdrinken”.
  • De plant is een grote kluit wortels geworden: dit zie je door de plant voorzichtig uit de pot te trekken, als je alleen maar wortels ziet en nauwelijks aarde dient de plant verpot te worden.
  • Je hebt de pot enkele jaren geleden in een pot gezet: elke pot kan om de jaar nieuwe potaarde te geven voor een vruchtbare basis.

 

hoe verpotten

Je kan de plant het best verpotten in hun rustperiode. De rustperiode is bij veel planten het moment dat er geen blad meer aan de plant zit.
Verpotten kan op 2 manieren:

  • Je neemt een grotere pot: haal de plant uit de pot, schudt wat oude aarde er af en zet de plant in een grotere pot met verse potgrond.
  • Je houdt dezelfde pot, maar knipt de wortels enigszins bij zodat de plant niet nog groter wordt: Verwijder de bovenste laag van de aarde en snoei de oppervlakte wortels met een scherpe snoeischaar. Knip nooit meer dan 1/3 van de wortels weg. Vul daarna de pot weer met frisse potgrond, het liefst met voldoende voeding en vergeet geen water te geven.

Je kan deze twee manieren ook combineren.

tip

Als je oude potten opnieuw gebruikt kan je ze het beste even wassen met soda, spoel ze goed af en laat ze weer drogen. Zo houd je eventuele ziektes van de vorige plant uit je nieuwe plant.

word fan!

wil je niks missen van Pluk Amsterdam?

Volg ons dan op Twitter en like ons op Facebook!