september

bladverlies bessen vijgen

Septemberregen komt de druiven gelegen.

in september in de bloei

Wat er bloeit er nu uit onze basisplanten: lavendel (eventueel), vlinderstruik, geranium, hibiscus, petunia, schoonvrucht heeft nu paarse bessen, hortensia.
Waarschijnlijk kan je nu nog enkele vijgen oogsten.

leuk in september

Verrassing! De schoonvrucht krijgt bessen, en daar kun je het hele najaar van genieten!
Maar helaas is september ook de maand dat de meeste planten hun bloemen gaan verliezen.

onderhoud

  • Welke planten heb je het afgelopen jaar het meeste van genoten? Maak een lijstje, zodat je ze volgend aar opnieuw kan kopen, en zodat je weet welke planten het zijn na hun winterslaap.
  • Je tomatenplant moet je constant “bijhouden”: na ongeveer 5 a 10 vruchttrossen moet je de top eruit halen, anders blijft de plant doorgroeien en komen er maar alleen kleine tomaatjes. Ongeveer twee keer per week verwijder je de dieven: dit zijn de nieuwe uitlopers die in de oksels van de bladeren groeien.
  • Check je geranium, hibiscus en petunia regelmatig op dode bloemen: Gedurende de hele zomer moet je oude bloemen met de hele steel verwijderen. Door het steeltje te verwijderen ontstaan er meer nieuwe bloemen.
  • Geef geen mest meer aan de planten. Ze moeten zich voorbereiden op de winter, en te veel voeding zou kunnen zorgen voor het opnieuw uitlopen van de takken.

 

snoeien

  • De lavendel moet direct na de bloei gesnoeid worden (en in maart voor de bloei). Als je niet snoeit verhouten de stelen en wordt de plant aan de onderkant kaal. Je snoeit de lavendel door alle oude bloemstengels weg te knippen tot een paar centimeter boven het oude hout of de grond. Verwijder ook alle dode takjes die er nog in zetten. Pas op dat je nooit in het hout van de lavendel knipt!
  • Je kan je hortensia bijknippen naar smaak. In principe hoeft deze plant niet gesnoeid te worden.

word fan!

wil je niks missen van Pluk Amsterdam?

Volg ons dan op Twitter en like ons op Facebook!