april

geranium petunia bloembollen

Geeft april veel regen zo brengt hij rijke zegen.

in april in de bloei

Wat er bloeit er nu uit onze basisplanten: geranium¸ petunia, bloembollen.
Nu zaaien: tomaten.

leuk in april

In april komt er weer kleur op je dakterras of balkon: de eenjarige felle bloeiers mogen in de pot! Denk aan geraniums en petunias. Officieel moet je wachten tot na de IJsheiligen in mei (zie mei), maar wij maken liever de keuze om al volop te genieten van de lente en lopen daarmee graag het risico op nachtvorst.

onderhoud

  • Is dit de eerste maand dat je denkt aan je potplanten? Lees dan nog even de informatie onder januari, februari en maart door om je potplanten uit de winterdip te helpen. Ook kan je dakterras, balkon en tuinmeubilair weer schoonmaken.
  • Je kunt de planten in een pot het beste bijmesten in maart of april. Potplanten moeten al hun energie en voeding uit een beetje potgrond halen. De voeding is na enige tijd nagenoeg op, waardoor er bijgemest moet worden (meer hierover lees je in bemesten).
  • Zaai bloemenmengsel! Wil je een kleurig dakterras of balkon in de zomer, gebruik elk braakliggend stukje grond om te zaaien met een kleurig mengsel van eenjarige bloemen. Door gewoon zelf te zaaien! Als je in een bestaande pot zaait, kan je het beste wat nieuwe potgrond aanbrengen, hark vervolgens de zaadjes er doorheen en druk het zachtjes aan. Vanaf juni kan je de eerste bloemen verwachten!
  • Check je geranium, hibiscus en petunia regelmatig op dode bloemen: gedurende de hele lente en zomer moet je oude bloemen met de hele steel verwijderen. Door het steeltje te verwijderen ontstaan er meer nieuwe bloemen.

snoeien

  • De hibiscus moet in april gesnoeid: in het eerste jaar knip je alle takken tot de helft terug. Er ontstaan dan nieuwe takken en daarop ontstaan de meeste bloemen. De jaren erna snoei je de plant zodanig bij dat je de vorm mooi vindt.
  • Als de bessen van de schoonvrucht vallen moet deze plant ook gesnoeid worden: snoei de takken die bessen hebben gedragen flink terug, op de nieuwe jonge takken ontstaan de nieuwe bessen.
  • Je kan je hortensia bijknippen naar smaak. In principe hoeft deze plant niet gesnoeid te worden.
  • Zin in een experiment?: snoei je hortensia dan eens ondergronds! Dit doe je door met een tuinschepje de wortels af te steken. Het ondergronds snoeien voorkomt dat je een rare vorm krijgt in de hortensia (wat het gevolg is van normaal snoeien), maar houdt de wildgroei binnen de perken.

word fan!

wil je niks missen van Pluk Amsterdam?

Volg ons dan op Twitter en like ons op Facebook!