maart

bloembollen zaaien snoeien onderhoud

Een droge maart is goud waard.

in maart in de bloei

Wat er bloeit er nu uit onze basisplanten: bloembollen!

leuk in maart

Het wordt voorjaar! In maart gaat het eindelijk ergens over qua tuinieren: snoeien, verpotten, zaaien en je terras weer zomerklaar maken, aan het werk! En….de eerste bollen komen uit de grond!
Mocht je geïnspireerd willen raken voor de inrichting van je dakterras of balkon: dit is de periode waarin tuinbeurzen en tuincentra uitpakken om weer nieuwe klanten te trekken!

onderhoud

 • Knap je dakterras en balkon op en haal algengroei weg. Dit is een rotklusje, maar als je het nu doet heb je de hele zomer profijt van. Veel dakterrassen en balkons bestaan uit houten vlonders, deze kan je het beste reinigen met een algendoder, of voor een klein oppervlak kan je zelf aan de poets met een schuursponsje en groene zeep. Voor je houten meubilair kan je gewoon een sopje met groene zeep gebruiken.
 • Al het gevallen blad en takjes hebben de potten goed beschermd tegen de winter, maar kunnen nu weer verwijderd worden om de potten weer wat meer lucht en licht te geven.
 • De winterbescherming kan weggehaald worden. Zo krijgen jonge scheuten weer ruimte.
 • Mocht het opnieuw erg hard gaan vriezen dan kan je de bedekking weer terug doen, maar als je het nu laat zitten, kan de plant geel worden door gebrek aan licht en lucht.
 • Ook in de maart hebben planten water nodig.
 • Voeding is heel belangrijk voor een gezonde potplanten, dus is het aan te raden in maart of april je planten bij te mesten (meer hierover in bemesten)
 • De planten die in de zomer bloeien (dus nu nog geen bloemen hebben) kan je nu het beste in een pot zetten. Als het een hele strenge winter is kan je beter wachten tot april, tot de ergste nachtvorst voorbij is ( de planten met bloemen met sowieso even wachten tot april of zelfs mei, omdat de nachtvorst daar te heftig voor is).
 • Je kan nu ook zaaien in bakken die buiten blijven staan. Neem een mooie bloemenmix voor een bloementerras in de zomer! Probeer de bakjes in zoveel mogelijk zon te zetten.


snoeien

 • In maart moet je de lavendel snoeien (de lavendel snoei je twee keer, ook in de herfst). Als je niet snoeit verhouten de stelen en wordt de plant aan de onderkant kaal. Je snoeit de lavendel door alle oude bloemstengels weg te knippen tot een paar centimeter boven het oude hout of de grond. Verwijder ook alle dode takjes die er nog in zetten. Pas op dat je nooit in het hout van de lavendel knipt!
 • Snoei de vlinderstruik om veel bloemen te krijgen: eerst de dunne en beschadigde takken, daarna de grote takken tot 25 to 45 cm boven de grond (vergeet niet in oktober de lange takken weg te snoeien om de plant tegen het winterweer te beschermen).
 • Als je in september vergeten ben je vijg te snoeien, kan je dat nu doen, voordat de vijg begint met nieuwe vruchten te ontwikkelen. Je snoeit de vijg door oude houten takken weg te knippen.
 • De vijg ontwikkelt alleen maar nieuwe vruchten in de bladoksels van jonge takjes, dus snoeien is belangrijk, zodat er weer jonge takjes ontstaan. Vergeet niet in juli de vijg nog een keer te snoeien. Dan snoei je juist de toppen van de jonge takjes weg, zodat er 5 a 6 bladeren aan de tak blijven.
 • In maart kan je de eerste slakken weer verwachten. Wees er op tijd bij, want slakken planten zich in hoog tempo voort en als eenmaal het blad van je planten is aangetast blijf je de schade zien. Wij raden sterk aan om ecologisch verantwoorde slakkenkorrels te gebruiken.

word fan!

wil je niks missen van Pluk Amsterdam?

Volg ons dan op Twitter en like ons op Facebook!