Welkom op Pluk Amsterdam! Hier vind je tips over tuinieren op dakterras en balkon, lees je over de laatste groene trends, en helpen we je op weg naar het inrichten van je dakterras of balkon.

28 Aug 2013

uitgestorven planten

rode lijst planten

500 van de ruim 1500 wilde plantensoorten zijn in Nederland sterk in aantal gedaald. 40 zijn er al uitgestorven. Voor het behoud van de bedreigde soorten is daarom door Natuurmonumenten i.s.m. Vivara de rode planten lijst samengesteld. Deze lijst omvat 499 soorten. Voor 200 soorten geldt dat ze zonder inspanning uit Nederland verdwijnen. Draag bij aan het behoud van deze zeldzame planten en steun hierbij ook het werk van Natuurmonumenten. Plant een beemdkroon, knikkend nagelkruid, strengloze sleutelbloem, veldsalie, kartuizer anjer en een gewone agrimonie. Kijk voor de hele rode lijst op www.vivara.nl.

27 Aug 2013

zaden verzamelen

zaden voor vogels in de winter

De meeste potten staan er op het moment wat treurig bij. De meeste bloemen zijn uitgebloeid. Maar je kan er nog iets constructiefs mee doen voor volgend jaar en iets charitatiefs voor de vogels: verzamel tijdens het opruimen van de uitgebloeide bloemen het zaad, droog de zaden en plant ze weer in het voorjaar. Of gebruik de zaden om aan de vogels te geven in de winter. Vooral tijdens een vorstperiode hebben vogels vet nodig. Dat vinden ze bijvoorbeeld in zonnebloempitten.

25 Aug 2013

oogst je eigen zaad

zaden verzamelen bloeiende planten

Het is alweer augustus, en alles wat niet weggeregend is staat nu mooi te bloeien. Augustus is ook de maand om zaden te verzamelen, dit is de tijd dat planten rijpe zaden dragen. Lees meer over de maand augustus op onze seizoenskalender. De zaaisite is een leuke informatieve website als je meer over zaden opvangen wilt weten.

22 Aug 2013

afdekken van je potten

water vasthouden met cacaodoppen mulch

In grote potten verdampt op warme zomerdagen veel water. Niet alleen via de terracotta wanden, maar ook via de oppervlakte. Je kan dit water vasthouden door de bovenkant van de pot af te dekken. Je kan hiervoor cacaodoppen gebruiken, een mooi cradle-to-cradle product dat overblijft na cacaoverwerking en je in zakken kan kopen. Het staat mooi en onkruid krijgt geen kans. Een alternatief is grind of mulch (boomschors of houtsnippers).

21 Aug 2013

frambozenjam

frambozen munt jam recept

De framboos wacht op jou.... Je kunt ze vinden op open plaatsen in het bos of bij bosranden. En als je toch bezig bent, probeer eens zelf jam te maken: Meng 350 gr frambozen samen met het sap van een halve citroen in een pan, aan de kook brengen, voortdurend blijven roeren tot een moes. Zet dan het vuur lager en laat de vruchtenmoes inkoken tot de helft. Voeg 1 eetlepel suiker toe en breng de jam opnieuw al roerend aan de kook. Lekker met een beetje munt er door! Bewaar de jam in een goed schoongemaakte en afgesloten glazen pot.

 

19 Aug 2013

je eigen veldboeket

veldboeket snijbloemen tips

Heb je genoeg bloemen om zelf een veldboeket samen te stellen? Hierbij wat tips: Pluk of snijd je bloemen in de ochtend. Zet ze in lauw warm water (dit bevat minder zuurstof, wat schadelijk voor de bloem is.) Snij de bloemen altijd schuin af. Verwijder overtollig blad, zodat deze niet gaan rotten in het water. Verse bloemen kunnen niet goed tegen warme plekken en plaats ze ook niet in de buurt van rijp fruit. Succes!

word fan!

wil je niks missen van Pluk Amsterdam?

Volg ons dan op Twitter en like ons op Facebook!