Welkom op Pluk Amsterdam! Hier vind je tips over tuinieren op dakterras en balkon, lees je over de laatste groene trends, en helpen we je op weg naar het inrichten van je dakterras of balkon.

16 Nov 2013

herfstboeket

eetbare paddenstoelen

Op zoek naar een origineel herfstboeket op je keukentafel? Kweek je eigen culinaire paddenstoelen als herfstboeket! Het is erg leuk de prachtige groeiende paddenstoelen te zien opkomen en daar vervolgens een heerlijk gerecht mee te koken. Je kan zo'n kweekpakket bestellen bij Casa Foresta.

02 Nov 2013

boring november

bloembollen winterklaar

November is nou niet echt de meest opwindende maand op je dakterras of balkon....En toch, als je zin hebt om lekker buiten te zijn en wat op te pakken, zijn er allerlei dingen die je kan doen op je dakkterras. Kijk eens op onze seizoenskalender van november!

29 Okt 2013

kruiden drogen

maggikruid

Nu het kouder begint te worden moet je niet vergeten je kruiden die buiten staan te plukken en te drogen. In de winter sterven de bladeren en stengels af en kan je er pas in de zomer weer van genieten (als de plantjes al terug komen). Pluk de bladeren en stukken stengels en hang die op een droge plek in je huis, en geniet er de hele winter van!

24 Okt 2013

uitgebloeide roos

rozenbottel

Heb je je roos niet goed gesnoeid, dan krijg je aan het eind van het seizoen rozenbottels die heel gezond zijn. De bottels zijn nu rijp. De vrucht bevat extreem veel vitamine C. Wel 30x zoveel als een sinaasappel. Maak eens rozenbottel gelei of zet er thee van. Pas op met de zaadjes, die hebben haartjes die jeuken op je huid maar helemaal in je buik. Durf je het niet aan, stop ze dan in een mooi herfstboeket.

22 Okt 2013

winterklaarrrr: potten inpakken

potten bedekken met folie vlies of juten

Mooi weer (20 graden) om het balkon winterklaar te maken. In oktober begin je met het beschermen van je potten door deze in te pakken tegen de vorst en gure weersomstandigheden. Dit kan met noppenfolie, juten of vliesdoek. Met vliesdoek kan je de plant zelf ook inpakken tegen kou en vorst. Zorg altijd dat de plant nog voldoende licht en lucht krijgt. Anders verstikt de plant en gaat ie sowieso dood. Lees onder onze plantenkennis meer over het overwinteren van je planten.

17 Okt 2013

olijven inmaken

pekelbad met kruidenmengsel

Wel eens een olijf van je boom geplukt en opgegeten? Dan weet je dat ze vers niet te eten zijn. Eetbaar maken van olijven vergt wat tijd. Stop de olijven in een afsluitbare pot met water, zorg dat ze helemaal ondergedompeld zijn, zodat er geen zuurstof bij komt. Ververs elke dag, 10 dagen lang, het water. Daarna maak je met een mes twee sneetjes in de olijf en stop ze in een pekelbad. Kook 5 kilo olijven in 3 liter water en 300 gram zeezout. Je kan zelf kruiden toevoegen, denk aan tijm rode pepers enz. Als het mengsel is afgekoeld dan voeg je de olijven in goed afgesloten potten (of wekflessen). En nu twee maanden wachten, als ze nog niet lekker zijn, herhaal je het proces nog eens met een vers pekel/kruiden mengsel.

 

word fan!

wil je niks missen van Pluk Amsterdam?

Volg ons dan op Twitter en like ons op Facebook!