Welkom op Pluk Amsterdam! Hier vind je tips over tuinieren op dakterras en balkon, lees je over de laatste groene trends, en helpen we je op weg naar het inrichten van je dakterras of balkon.

13 Mrt 2014

zelf zomerbloemen plukken

zomerbloemen plukken in juli

Het kan nog lang niet, pas in juli weer, maar we worden er gewoon zo vrolijk van! De zomerbloemenpluktuin in Nes aan de Amstel van Anne-Marie Fontijn. Bloemen om je heen zover je kunt kijken. De sprankelende kleuren geven je meteen dat zomergevoel… En dan: plukken zoveel je wilt en zelf het mooiste boeket maken. Dus nog even geduld tot 1 juli, maar geen leukere pret dan voorpret!

09 Mrt 2014

moeilijke termen

verscheuren of delen

Het voorjaar hangt in de lucht. Bloembollen schieten de grond uit. Bomen hebben knopen. Nu je dakterras nog wat aandacht geven. Ziet jouw overgebleven vaste plant er slapjes uit? Of bloeide hij vorig jaar toch minder dan verwacht. Probeer dan de al wat oudere planten eens te verscheuren (of delen). Veel planten kun je een nieuw leven geven door de plant in drie of vier delen te scheuren. Daar krijgen ze weer energie van. Plant de randdelen in potten nadat je de grond flink heb verbeterd, zie onze webpagina 'bemesten'. Bijvoorbeeld met koemest of koffiedik. Voeding is belangrijk voor een gezonde tuin.

02 Mrt 2014

cradle-to-cradle met toiletrollen

cradle-to-cradle zaaipot toiletrollen

Ga lekker mee met de doe-het-zelf trend en zaai je eigen oogst. Binnen kan je nu beginnen met zaaien. Gewoon echt lekker cradle-to-cradle? Je kan je eigen zaaipotjes heel makkelijk maken van toiletrolletjes. Zie bovenstaande filmpje.

19 Feb 2014

kies een goede plant

groentips knoppen bloemen

Natuurlijk weten we dat niet iedereen een freak is zoals wij zijn, en dus niet iedereen de verpieterde plantjes van het tuincentrum meeneemt. Hieronder tips om een goede plant te kiezen waar je lang plezier van zult hebben:

  • controleer of al het blad groen is;
  • zoek een exemplaar met evenwichtige afmetingen, niet scheef of topzwaar;
  • zorg dat de wortels niet aan de onderkant van de pot uitgroeien, wortels moeten net de potgrond bij elkaar houden;
  • laat je niet verleiden door de bloemen, maar bedenk ook hoe de plant eruit ziet zonder bloemen.
  • neem een plant waar veel knoppen inzitten.

Veel plezier!

12 Feb 2014

tijdbesparende planten

voorjaarsvoorbereiding hibiscus schoonvrucht

Wil je wel een mooi terras deze zomer maar heb je er echt geen tijd voor? Kies dan voor onderhoudsarme planten, die een beetje tegen verwaarlozing kunnen. Heesters zijn ideaal. Er zijn ook bloeiende heesters verkrijgbaar, denk aan een rhododendron, een sneeuwbal, schoonvrucht en een hibiscus. Begin in ieder geval niet aan een moestuin en kies geen bloemen, die hebben veel verzorging nodig en dat kost tijd.

 

07 Feb 2014

vandaag

nationale warme truiendag

 Een eigen bijdrage leveren aan minder CO2-uitstoot? Doe 7 februari de kachel een graadje (of twee, of drie) lager. Trek een extra dikke trui aan en help de wereld een klein beetje beter (of minder slecht) te worden. Kijk voor meer info op warmetruiendag.nl.

word fan!

wil je niks missen van Pluk Amsterdam?

Volg ons dan op Twitter en like ons op Facebook!