Welkom op Pluk Amsterdam! Hier vind je tips over tuinieren op dakterras en balkon, lees je over de laatste groene trends, en helpen we je op weg naar het inrichten van je dakterras of balkon.

27 Sep 2014

winterklaarrr: snoeien

snoeien blauwe regen sering en vlinderstruik

Welke planten snoei je in het najaar? Dit zijn de planten die voor de langste dag van het jaar (21 juni) gebloeid hebben. Deze vroege bloeiers hebben ook al vroeg knoppen en als je ze in het voorjaar zou snoeien zou je de knoppen wegsnoeien. Dit geldt bijvoorbeeld voor blauwe regen, sering en de vlinderstruik. Lees meer over snoeien.

12 Sep 2014

hamsteren voor de winter

kruiden drogen tijm marjolein

Veel van je kruiden zullen de winter niet overleven en in de herfst de buitenlucht al te koud vinden: Als je nu meer kruiden hebt dan je nodig hebt kan je ze plukken en drogen. Zo overbrug je de tijd tot het voorjaar wanneer je weer verse kruiden hebt. Het drogen van kruiden doe je door takjes te plukken en deze (in bosjes) op te hangen. DIt gaat bijvoorbeeld heel goed bij tijm en marjolein.

07 Sep 2014

herfstbloeiers

herfstbloeiers

Het zou heel goed kunnen dat je dakterras of balkon er nu heel treurig uitziet. Je kan hier nog wat aan doen! Plant bijvoorbeeld winterviooltjes, dahlia's, crysanten, anemonen of herfstasters. Ook kan je nu al het zaad zaaien van lathyrus voor volgend voorjaar. Het najaar is de beste tijd om leliebollen in de grond te stoppen. Deze houden ervan om hun wortels in de schaduw te hebben en hun kop in de zon, kies een geschikte plek.

01 Sep 2014

moestuin in september

wortelen veldsla tuinbonen spinazie

De lol van tuinieren en moestuinen nu pas ontdekt? Geen probleem; wortelen, veldsla, tuinbonen en spinazie kun je nu nog zaaien. Zaaien kan in principe de hele winter door, als de temperatuur maar boven het vriespunt is, je moet de potten dan wel beschermen met glas. Veel plezier, want je eigen oogst proeft altijd het beste!

25 Aug 2014

zomerdip in de pot

bijmesten potplanten

Ergens in mei enthousiast aan de gang gegaan met je potplanten? Grote kans dat ze nu in een zomerdip zitten. De voeding in een pot raakt na enige tijd op, en de wortels kunnen helaas nergens anders heen om voeding te zoeken. Het is verstandig af en toe je potplanten bij te mesten. Dit kan heel eenvoudig met vloeibare mest. Zelf gebruiken we vaak koemestkorrels. Die stinken soms een beetje, maar zijn doeltreffend en vaak iets goedkoper.

22 Aug 2014

verjongingskuur voor je balkon

kruiden verjongen

Wil je zolang mogelijk genieten van je kruiden, dan moet je het blad verjongen. Knip niet-verhoutende kruiden, zoals basilicum, regelmatig terug. Hierdoor maakt de plant opnieuw jonge blaadjes aan. Geef je kruiden ook vloeibare mest, maak daarbij gebruik van een biologisch middel. (Wij lazen deze tip in Buitenleven.)

word fan!

wil je niks missen van Pluk Amsterdam?

Volg ons dan op Twitter en like ons op Facebook!