Welkom op Pluk Amsterdam! Hier vind je tips over tuinieren op dakterras en balkon, lees je over de laatste groene trends, en helpen we je op weg naar het inrichten van je dakterras of balkon.

23 Jun 2015

trendy lobelia

balkonplant van het jaar

De Lobelia was de 'balkonplant' van het jaar 2012. De jury van groendeskundigen koos de Lobelia toendertijd omdat het met de Lobelia direct zomer is op het balkon, zo luidde het juryrapport. Deze plant met kleine lieflijke bloemetjes is verkrijgbaar in meerdere soorten en kleuren; wit, blauw of lila. De Lobelia in de volle zon levert een uitbundige bloei op. Vergeet geen water te geven, hij heeft veel water nodig!

 

18 Jun 2015

vlierbloesem siroop

wildplukken

Als je snel bent, ben je nog net op tijd. De vlierbloesems zijn nu perfect op siroop van te maken. Je kan op de wildplukwijzer zien waar ze groeien. Pluk ongeveer 30 mooie schermen en stop ze in een grote pan water (eventueel met limoen partjes erbij). Laat dit een dag staan en zeef het vocht. Je kan nu 2 kilo suiker en citroensap van 2 citroenen toevoegen en aan de kook brengen. Af laten koelen, aanlengen met water en serveren met ijsklontjes. Proost.

15 Jun 2015

moestuinieren

sla spinazie wortelen

Je bent nog niet te laat om een groententuin aan te leggen. In de volle grond of in potten hebben snel groeiende en vorstbestendige groenten nog alle kans. Groenten zoals wortelen, sla, spinazie, pastinaak, andijvie, knolvenkel en winteruien zijn snel groeiende planten. Succes en eet smakelijk.

21 Mei 2015

In de zon!

zonnige locaties

Op naar die leuke markt of het tuincentrum (bv het tuincentrum het oosten) om je terras in het zonnetje te zetten. Kijk goed naar de labels die aan de plant hangt. Heb je een zonnig terras, kies dan voor zonneliefhebbers, zoals jarige bloemen, kruipplanten of rozen. Lavendel houdt ook van een zonnestraal en klimplanten zijn ook perfect voor een klein zonnig balkon. Zonneliefhebbers hebben wel veel water nodig, dus op een warme zonnige zomerse dag, iedere dag met de gieter er langs. Of zet een schoteltje met water onder de pot, waar ze later het overtollige water nog kunnen 'opdrinken'.

15 Mei 2015

snoeien & zon: een slecht huwelijk

uitdroging en verkleurde bladeren

Als je gaat snoeien kan je dat beter niet doen als de zon schijnt: het vocht op de open wondjes verdampt, waarna de plant uit kan drogen, of verkleurde balderen kan krijgen. Kies dus liever een mooie avond of een bewolkte dag voor je snoei-avonturen.

26 Mrt 2015

eetbare bloemen

eetbare bloemen flowerbar

Een fleurig element tijdens dinertjes? Gebruik eetbare bloemen! Je kan ze zelf telen op je balkon, zoas dahlia's, afrikaantjes, oost-indische kers. Iets minder avontuurlijk ingesteld? (of te risicovol op vrijdag de 13e?) Bestel een Flowerbar voor een fleurig feest!

word fan!

wil je niks missen van Pluk Amsterdam?

Volg ons dan op Twitter en like ons op Facebook!