blauwe regen

wisteria geurig blauw klimplant

Zon

pluk!

Haal Zuid Frankrijk je huis in en pluk een prachtige overdadige bos van je blauwe regen en zet deze in een grote vaas in je huis. 

waarom een blauwe regen

De blauwe regen is een prachtige klimplant met mooie lange geurige bloemtrossen.

plek

De blauwe regen, ofwel de wisteria, groeit graag in een vochtige grond op een zonnige plek. De blauwe regen groeit naar de zon toe.

bloei

Bloeit in mei, erg vroeg in het jaar dus. Het duurt over het algemeen enkele jaren voordat de blauwe regen gaat bloeien. In sommige gevallen bloeit de blauwe regen nooit. Waarom we de plant toch aanbevelen voor dakterras en balkon is het feit dat de plant ook zonder bloemen een prachtige vulling geeft op je terras door het mooie groene blad.

tip

Om zeker te weten dat je een plant hebt die bloeit kan je het beste een bloeiende plant kopen.

beginnen met een blauwe regen

Een blauwe regen heeft iets nodig om omheen te groeien: een schutting, gaas, pergola, regenpijp of hek bijvoorbeeld. De plant is een wurgplant: gebruik geen andere plant als schutting, want deze zal gewurgd worden. Pas ook op met regenpijpen, deze kunnen uiteindelijk uit de muur getrokken worden. Je moet de plant geleiden, dus vastmaken met haakjes of tuindraad aan de achtergrond.

Begin goed door te kiezen voor de juiste pot. Lees meer onder inpotten.

water geven

De blauwe regen houdt van een vochtige grond, regelmatig water geven dus. Bij voorkeur is de grond altijd vochtig.

snoeien

De blauwe regen moet je nooit tot de stam terugsnoeien. Wanneer je dit wel doet zullen er minder bloemen verschijnen.
Je kan de plant het beste 2 keer per jaar licht bijsnoeien:

  • In de zomer na de bloei (juli): om de omvang te beperken. De zijtakken snoei je terug tot zo’n 30 tot 50 centimeter, of tot 5 a 6 knopjes.
  • In de winter (januari) snoei je dan nog een keer: dezelfde takken snoei je dan tot 10 tot 15 centimeter, of tot 2 a 3 knopjes.

Wil je meer basiskennis over snoeien? Klik dan hier.

overwinteren

De blauwe regen kan buiten overwinteren, maar is niet wintergroen en verliest zijn mooie groene blad in de winter. Bij hele strenge winters kan je de pot het beste afdekken. Omdat de blauwe regen zo vroeg bloeit (in het voorjaar in mei) kan de prille bloemtros aangetast worden door de vorst. Je kan de plant dan tijdelijk afdekken met een beschermhoes.
Lees meer hierover onder overwinteren.

wist je dat….

Een blauwe regen eerst prachtige bloemen bloeit en daarna, in de zomer, pas blad krijgt?

word fan!

wil je niks missen van Pluk Amsterdam?

Volg ons dan op Twitter en like ons op Facebook!