tomaat

vruchten rood vitamineC oogst

Zon

pluk!

Pluk je eigen oogst tomaten de hele zomer door als gezonde snack. De tomaat bevat niet alleen vitamine C, maar ook lycopeen, wat mogelijk een rol speelt in de bescherming tegen kanker.

waarom een tomaat

Je kan de hele zomer van de tomaat genieten: de plant is mooi groen en heeft prachtige rode vruchten.

plek

Zorg voor een zonnige, windstille plaats.
Kers-tomaten en kleine ronde tomaten lenen zich uitstekend om in pot geteeld te worden.

bloei

De plant bloeit van juni tot september met kleine gele bloempjes. Uit de bloemetjes ontstaat de tomaat. Je kan dus tegelijkertijd bloemen en tomaten aan de plant hebben. De tomaten die in september ontstaan worden helaas niet meer rood, omdat de zon minder krachtig is en de dagen minder lang.

beginnen met een tomaat

Je kan gewoon tomatenplantjes kopen, zet deze in een bak met voldoende grond en mogelijkheid tot weglopen van het water.
Maar wat veel leuker is, is het zelf zaaien van de plantjes!
Je kunt zaaien vanaf februari tot en met april. Dit doe je binnenshuis. Gebruik een zaaibakje. Strooi de zaadjes over wat aarde heen en bedek de zaadjes met een laagje aarde. Zorg voor een warme en lichte omgeving, en bevochtig het bakje regelmatig (dit kan bijvoorbeeld met een plantenspuit). Als de eerste zaadjes opkomen zet je deze los van elkaar van kleine potjes. Dit heeft verspenen.
In mei kan je de plantjes in hun potje buiten zetten. Zorg dan nog steeds voor een warme plek. Dus lekker in de zon.
Meer informatie over zaaien? Klik hier.

water geven

Als je water geeft, probeer dan niet op de plant te gieten, maar rond de stam, anders kunnen de bladeren verbranden in de zon. Geef de plant nooit in de volle zon water. In de zomermaanden heeft de plant elke dag water nodig.

snoeien

De tomatenplant kan hard groeien, je kan het beste in het midden een stok zetten waar je de plant aan opbindt.
Tomatenplanten moet je goed onderhouden. Na ongeveer 5 a 10 vruchttrossen moet je de top eruit halen, anders blijft de plant doorgroeien en worden er maar kleine vruchtjes gevormd. Verder komen er in de oksels van de bladeren nieuwe uitlopers, die dieven genoemd worden. Ook die moet je wegnemen. Dit doe je ongeveer twee keer per week. 

overwinteren

De tomaat zal niet overwinteren. Aan het eind van de zomer gaat de tomatenplant dood. Je kan de zaadjes van een tomaat wel bewaren/drogen, zodat je deze het volgende seizoen weer zaaien.

wist je dat…

In 1893 besliste het Amerikaanse Hooggerechtshof dat de vrucht van de tomaat wettelijk als groente, en niet als fruit, moet worden beschouwd. Het proces was aangespannen in verband met de verschillende belastingtarieven die golden voor groente en fruit.

word fan!

wil je niks missen van Pluk Amsterdam?

Volg ons dan op Twitter en like ons op Facebook!