olijf

olijven grijsgoen wintergroen oogst

Zon Halfzon Schaduw Wind

pluk!

Een tip voor de liefhebber: wil je je eigen olijvenoogst die ook nog eetbaar is, leer dan om olijven in te maken. Je moet hiervoor wel even geduld hebben.

waarom een olijfboom

De olijfboom is een prachtige klassieke boom of struik die historie met zich meedraagt. De mooie grijsgroene blaadjes blijven in de winter aan de boom

plek

De olijfboom heeft veel licht nodig, dus is ideaal voor een dakterras in de volle zon.

bloei

In het voorjaar bloeit de olijfboom, en in de zomer draagt de boom prachtige olijven

beginnen met een olijfboom

De olijfboom doet het het beste in luchtige grond: je kan potgrond vermengen met kleikorrels of compost om luchtige grond te krijgen. Zorg voor veel gaten in de pot, zodat het water goed weg kan lopen. Olijfbomen zijn erg gevoelig voor te natte wortels waardoor je wortelrot krijgt. Zorg dat de stam van de olijfboom vrij blijft van onkruid. Hierdoor komen de juiste voedingsstoffen bij de boom zelf terecht.
Lees meer over inpotten.

water geven

Een olijfboom heeft veel licht, lucht en water nodig, om zo de bladeren te behouden. Zorg voor regelmatige bewatering, maar zorg ook dat de pot niet te nat wordt, omdat er dan wortelrot kan ontstaan.

snoeien

De stam van de olijfboom groeit nauwelijks, en de takken groeien alle kanten op. Het enige wat je in het onderhoud van de olijfboom moet doen is datgene wat je zelf mooi vindt: dus je snoeit de takken her en der bij, puur om de vorm er in te houden. Lekker makkelijk dus.
Wil je meer basiskennis over snoeien? Klik dan hier.

overwinteren

De meeste olijfbomen zijn winterhard en kunnen gewoon buiten overwinteren.

Je ziet soms olijfbomen met een holle stam: het midden van de stam kan gaan rotten door ouderdom, waardoor een gat in de boom ontstaat. Dit heeft op de rest van de boom geen invloed, de boom groeit gewoon door met een gat in de stam.
Lees meer over het overwinteren van planten op je dakterras of balkon.

wist je dat….

Een halve kilo olijven voor 100 ml olijfolie zorgt?

word fan!

wil je niks missen van Pluk Amsterdam?

Volg ons dan op Twitter en like ons op Facebook!