hortensia

bloemen blauw paars roze

Halfzon

pluk!

Pluk de hortensia en droog ze hangend, binnen, in een droge ruimte, tot een mooi droogboeket.

waarom een hortensia

De hortensia is een dankbare plant. Hij verrast je met grote gekleurde blauwpaarsroze bloemen, die niet snel uitbloeien. De bloem van de hortensia is uniek door de afwezigheid van stamper of meeldraden (weetje).

plek

De bloemen van de hortensia kunnen slecht tegen de felle middagzon. Halfschaduw (tegen een beschutte muur) is daarom de beste plek. Een plek helemaal in de schaduw is niet aan te raden.

bloei

De hortensia bloeit van juni tot september.
Zonder extra mest verkleurt de hortensia na een jaar in rose. Wil je de blauwe kleur houden, dan dien je extra mest toe te voegen (de grond moet zuur blijven). Lees meer onder bemesten.

beginnen met een hortensia

Kies altijd voor een grote pot. Zo kan de hortensia veel wortels vormen en veel water op slaan. Zorg voor een gat in de pot, zodat het water voldoende weg kan lopen.
Het planten van een hortensia kan het hele jaar door behalve tijdens vorstperiodes. Het beste is om ze in het voorjaar te planten/verplanten, zodat ze genoeg tijd hebben om bij te komen en te groeien. Bij planten in de nazomer of herfst moet je de plant niet meer bemesten. Als je wel bemest gaat de plant opnieuw nieuwe takjes vormen, die de winter niet overleven.
Meer informatie over inpotten? Klik hier.

water geven

De hortensia houdt van vochtige grond. Maar pas op, want te natte grond kan weer tot wortelrot leiden. Een hortensia in een pot heeft elke dag water nodig.

snoeien

Een hortensia hoef je niet te snoeien! (hier zijn veel misverstanden over). Je kan het model wel bijknippen naar smaak, doe dit dan in het voorjaar (april) of najaar (september).
Wanneer je de hortensia snoeit heb je over het algemeen minder bloemen het jaar erop, de knoppen van de nieuwe bloem zit namelijk dicht onder de huidige bloem.
Het is bij de hortensia daarom ook niet noodzakelijk om oude bloemen weg te knippen om nieuwe bloemen te krijgen. Dit is bij de meeste andere planten wel zo.
Het weghalen van oude bloemen doe je puur voor de sier. Meestal doe je dan pas in februari als ze bruin geworden zijn en je je terras weer wat op wilt knappen.
Wil je meer basiskennis over snoeien? Klik dan hier.

ondergronds snoeien

Wil je eens wat heel anders uitproberen? Snoei je hortensia dan ondergronds!
Dit doe je met een tuinschepje de wortels af te steken. Het ondergronds snoeien voorkomt dat je een rare vorm krijgt in de hortensia (wat het gevolg is van normaal snoeien), maar houdt de wildgroei binnen de perken.
Ondergronds snoeien kan in de maanden maart/april het beste.

overwinteren

Mocht je de mogelijkheid hebben, zet de hortensia dan binnen op een koele plek. Als de plant buiten moet blijven staan probeer de pot dan te bedekken.
Wil je meer informatie over het overwinteren van planten op je dakterras of balkon? Klik dan hier.

wist je dat….

Menig junk ’s nachts de tuinen afstruint omdat de hortensiaknoppen geestverruimend schijnen te zijn? 

word fan!

wil je niks missen van Pluk Amsterdam?

Volg ons dan op Twitter en like ons op Facebook!