bloembollen

lente voorjaar kleurrijk

Zon Halfzon Wind

pluk!

Pluk een tulp of narcis en haal de lente in huis.

waarom een bloembol

Met het planten van je eigen bollen creeer je zelf de eerste tekenen van een prachtig kleurrijk voorjaar!
Denk naast must-haves als tulpen en narcissen, ook eens aan anemonen, gladiolen, cyclamen, krokussen of lelies.

plek

Zet de bollen bij voorkeur in de zon of halfschaduw.

bloei

Bloembollen zijn altijd het eerste teken van het voorjaar en beginnen vroeg in maart te bloeien. 

beginnen met bloembollen

In de herfst moet je de bloembollen planten. De bollen hebben de winter nodig om tot hun ontluiking te komen, en moeten even wennen voordat de echte vorst komt. In de herfst is de grond nog een beetje warm.
Je kunt de bloembollen in een aparte pot doen, of bestaande potten gebruiken, waar ruimte voor bollen over is. Zorg voor een pot met gaten zodat het water weg kan stromen. Als de grond te nat wordt verstikken de bollen namelijk en gaan ze rotten.
Plant de bollen met de wortels naar beneden en de punt omhoog. Een algemene regel voor de diepte van het planten van de bol is zo diep als 3 keer de diameter van de bol. Voor tulpen en narcissen geldt dan ongeveer 30 cm diep, maar dit staat ook altijd goed op de verpakking beschreven.

water geven

In de winter zullen de potten over het algemeen voldoende regenwater krijgen. Let er op dat je in het voorjaar zelf water gaat geven, als het droger wordt.
Pas op de dat de grond niet te nat wordt. Als de grond te nat is verstikken de bollen en gaan ze rotten.

onderhoud

Lekker makkelijk, de bloembollen hebben geen onderhoud nodig.
Je kunt de bloembollen in de potten laten, en na de bloei van de bloembollen de pot gebruiken voor andere eenjarige planten als de geranium en de petunia. Zorg er bij het planten van deze eenjarige bloeiers dan wel voor dat je de bollen niet beschadigt. In de lente komen de bollen dan weer terug.

overwinteren

De bollen van de tulp en de narcis kun je prima in de pot laten zitten. Ze zijn goed bestand tegen nachtvorst. Veel andere soorten bollen kan je beter nadat ze zijn uitgeboeid uit de aarde halen, droog en donker opslaan op een koele plek, bijvoorbeeld in een krant gewikkeld. Je kan de bakken ook afdekken met een laagje stro of een jute zak.

wist je dat….

In de Gouden eeuw de zogenaamde tulpenmanie ontstond? In januari 1637 werden tulpenbollen verkocht voor meer dan tien keer het jaarsalaris van een ervaren vakman, en waren ze ongeveer evenveel waard als een Amsterdams grachtenpand. 

word fan!

wil je niks missen van Pluk Amsterdam?

Volg ons dan op Twitter en like ons op Facebook!