lavendel

droogbloem geurend paars wintergroen

Zon Halfzon Wind

pluk!

Maak je eigen gedroogde lavendel! Pluk de stengels ’s ochtends vroeg voordat het warmer wordt, tijdens de ochtenddauw. Zo vallen de bloemen er tijdens het drogen niet af. Vervolgens bundel je het pakketje en hang je ze binnen te drogen.

waarom lavendel

Van lavendel kun je niet genoeg hebben. De plant heeft een heerlijke geur en houdt prachtig grijsgroen blad in de winter.

plek

De lavendel komt het best tot zijn recht in de volle zon, en kan daarnaast goed tegen wind (dus ideaal voor je dakterras!)

bloei

Bloeit van juni tot en met augustus.

beginnen met lavendel

Je kan lavendel het hele jaar door planten, zolang het niet vriest.
Lavendel doet het vooral goed in drogere grond, zorg daarom dat je een pot neemt waar het water goed uit kan weglopen. Je kan wat mulchen gebruiken rondom de wortels, zodat het vochtgehalte op peil blijft. Ook kalk toevoegen is nuttig om de kwaliteit van de potgrond te handhaven. Gebruik dan ongeveer 4 keer zoveel kalk als op de verpakking staat.
Meer informatie over inpotten? Klik hier.

water geven

Lavendel heeft weinig water nodig. In een tuin, in de volle grond, heeft het zelfs helemaal geen extra water nodig. Lavendel in een pot volstaat met ongeveer 2 keer per week water geven als het niet regent.

snoeien

Het onderhouden van lavendel bestaat voornamelijk uit snoeien. Als je niet snoeit verhouten de stelen en wordt de plant aan de onderkant kaal. Snoeien dus! Dit doe je in maart voor de bloei en in de herfst direct na de bloei (september/oktober). Dit zorgt voor een rijkere bloei het jaar erop. Je snoeit de lavendel door alle oude bloemstengels weg te knippen tot een paar centimeter boven het oude hout of de grond. Verwijder ook alle dode takjes die er nog in zetten. Pas op dat je nooit in het hout van de lavendel knipt!
Lees meer over snoeien onder basiskennis.

overwinteren

Lavendel kan buiten blijven staan in de winter.
Wil je meer informatie over het overwinteren van planten op je dakterras of balkon? Klik dan hier.

wist je dat….

Lavendel een reinigende werking heeft en sinds de Romeinse tijd een geliefd badproduct is? 

word fan!

wil je niks missen van Pluk Amsterdam?

Volg ons dan op Twitter en like ons op Facebook!