vlinderstruik

buddleja honing zoet geurig vlinders bijen

Zon Halfzon Wind

pluk!

Pluk een paar takken van de vlinderstruik om je huiskamer naar zoete honing te laten ruiken.

waarom een vlinderstruik

De vlinderstruik is een waar stukje groen geluk op je terras: de struik groeit snel en trekt prachtige vlinders aan door de honingzoete bloemen.

plek

De vlinderstruik, ofwel buddleja, is een makkelijke plant die bij voorkeur in de volle zon staat, maar ook goed in half schaduw kan groeien. In de volle zon trekt de struik de meeste vlinders aan. Omdat de plant snel groeit kan je het beste een plek gebruiken waar ruimte is.

bloei

Juli tot en met september. Of tot de eerste vorst.

beginnen met een vlinderstruik

Je kan in het voorjaar en najaar de vlinderstruik in een pot zetten. Zorg voor een pot waar het water goed uit kan lopen. De vlinderstruik moet elk voorjaar bemest worden, omdat er vooral bloemen ontstaan bij goede vruchtbare grond.
Meer informatie over inpotten? Klik hier.

bloemen snoeien

Het leuke aan een vlinderstruik is dat je twee keer per zomer nieuwe bloemen hebt: als de je de uitgebloeide bloemen eruit knipt, komt er een tweede bloei op gang. Als bescherming tegen de vorst kan je de uitgebloeide tweede bloemen beter laten zitten.

takken snoeien

Er ontstaan alleen nieuwe bloemen aan jonge nieuwe takken. Als je niet snoeit ontstaan er alleen nieuwe takken boven in de plant en heb je ook alleen maar bloemen boven in de plant.
Je snoeit de vlinderstruik twee keer per jaar:
In de herfst (oktober) snoei je de grote lange takken weg om de plant tegen wind en slecht weer te beschermen. Met lange takken vangt de plant veel wind, waarmee door het schudden er een gat kan ontstaan rond de wortels. Als er vervolgens water in het gat komt kan de basis van de plant gaan rotten, of bij vorst kan het bevroren water de plant beschadigen. In maart ga je snoeien om veel bloemen te krijgen: dit betekent dat je eerst de dunne en beschadigde takken wegknipt en vervolgens de hoofdtakken (de dikke takken) afknipt tot 25 to 45 cm boven de grond.
Wil je meer basiskennis over snoeien? Klik dan hier.

overwinteren

De vlinderstruik is winterhard. De meeste vlinderplanten verliezen hun blad in de winter, sommige soort behouden hun blad. Lees meer over het overwinteren van planten op je dakterras of balkon.

wist je dat….

Deze zoete geur van de vlinderstruik bijen lokt, waardoor de rest van de je potplanten ook bevrucht worden.

word fan!

wil je niks missen van Pluk Amsterdam?

Volg ons dan op Twitter en like ons op Facebook!