dieren nee

bladluis katten rupsen mieren slakken vogels

Hoe leuk dieren ook kunnen zijn op je dakterras of balkon, er zijn ook een aantal soorten die je liever ziet gaan dan komen. Hieronder bespreken we er enkelen.

bladluis

Het is een fabeltje dat bladluis ontstaat omdat een plant op de tocht staat. De luis wordt wel verspreid via luchtstromen of via de pootjes van andere beestjes.
Er zijn goede en goedkope self-made-middelen om bladluis te verwijderen.
Maak een mengsel van groene zeep en spiritus. Roer een eetlepel groene zeep in 1 liter lauwwarm water. Als dit opgelost is kan je de brandspiritus toevoegen (5%). Spuit dit mengsel over de bladluis met een plantenspuit. Probeer geen schade aan de plant en de bodem aan te richten, spuit voorzichtig en niet te veel en nooit in de volle zon. Herhaal dit een week later nog eens, dan weet je zeker dat eventueel uitgekomen eitjes ook opgeruimd worden. Vergeet niet aan de onderkant van het blad te kijken (en te spuiten) daar zitten ze het vaakst.

Ook kan je zelf een milieuvriendelijke insecticide spay maken van chilipepers; 20 chili verse pepers in de blender gooien, water toevoegen en vervolgens het 'vruchtvlees' laten zakken naar de bodem. Schenk het water vervolgens in een plantenspuit. Spray op een windstille dag, zodat je geen nevel in je ogen krijgt en zorg dat je je handen goed wast.

katten

Wij zijn zelf zeer ervaringsdeskundig in het weren van katten uit onze potten op het dakterras. Katten zoeken een plekje voor hun behoefte en woelen de aarde uit je bakken. Uiteraard promoten wij alleen middelen waar de kat geen hinder van ondervindt, maar die er wel voor zorgen dat katten uit je bakken blijven:
- Cacaodoppen in je bakken. Deze hebben scherpe randen waardoor de kat niet lekker kan zitten. Satéprikkers hebben hetzelfde effect
- Koffiedrap: hier houden katten niet van, dit werkt best goed, alleen soms gaat de drap schimmelen.
- Kattenschrik van Ecostyle. Dit poeder ruikt naar kattenurine, waardoor de kant denkt dat een andere kat al actief is in je bak. Dit werkt wat ons betreft het beste, maar je moet er helaas wel voor betalen.

rupsen

Rupsen kondigen zichzelf aan door spinselnesten in bomen en struiken. Uit die witte draden ontstaan rupsen die de bladeren van je planten eten. Dit ontstaan kan je het beste voor zijn door de nesten meteen te verwijderen en bijvoorbeeld in een nabij gelegen park te plaatsen, dan heb je wel de vreugde van de vlinders.

mieren

Mieren hebben een grote afkeer van verschillende geuren. Je kan mieren weren door lavendel bladeren te strooien, tijm, marjolein, of tomatenbladeren. Rode peper, koffiedik, kruidnagel, knoflookpoeder (of knoflooksap) kan ook helpen.
Een mierennest kan ook hardnekkig en niet diervriendelijk worden  bestreden (heeft niet onze voorkeur) door een aantal keren kokend water in het nest gieten.  

slakken

Schade veroorzaakt door slakken wordt meestal veroorzaakt door naaktslakken. De huisjesslakken zijn over het algemeen onschadelijk en kan je het beste met rust laten. Als ze toch schade veroorzaken, kunt je ze verzamelen en naar een plek brengen waar ze weinig schade aanrichten.
In maart kan je de eerste slakken weer verwachten. Wees er op tijd bij, want slakken planten zich in hoog tempo voort en als eenmaal het blad van je planten is aangetast blijf je de schade zien.
Je kan slakken bestrijden met slakkenkorrels, bij voorkeur ecologische: strooi de korrels tussen bladplanten en de slakken verdwijnen langzaam uit je tuin.
Het vervelende van een slakkenbestrijdingsmiddel is dat dieren die slakken eten ook kunnen sterven na het eten van vergiftige slakken. Denk hierbij aan egels, padden en vogels; dieren die je juist graag wilt!
Je kan daarom ook proberen slakken op een andere manier te weren, bijvoorbeeld door scherper voorwerpen in je potten te leggen: slakken hebben er een hekel aan om over ruw of droog materiaal te kruipen. Denk aan as uit de open haard of barbecue, scherp zand, schelpen, gebroken eierschalen, schorsschilfers, stro en cacaodoppen.
Een andere handige, diervriendelijke tip om slakken uit je potten te houden is door de rand van de pot in te smeren met vaseline. Slakken kunnen door deze glijbaan niet meer je potten in
Vroeger bestreden wij de slakken met schaaltjes bier waar ze in verdronken, maar dit is de wat minder humane variant van dieren weren.

planten en vogels inzetten om dieren te weren

Er zijn ook een aantal planten die helpen andere planten te beschermen tegen ongewenste beestjes:
Zo voorkomen lavendel of tijm dat rozen door luis worden aangetast
Afrikaantjes en goudsbloemen helpen tegen mieren.
De oostindische kers weert rupsen, slakken, mieren en muizen af.
Citroenmelisse, vlierbes, een walnotenboom of een citroengeranium weren muggen.

Naast planten kan je ook vogels inzetten om ongewenste beestjes te weren. De koolmees en pimpelmees bijvoorbeeld eten grote hoeveelheden rupsen en luizen. Je kan deze vogels naar je dakterras of balkon lokken met nestkasjes, of met planten die zij lekker vinden zoals besdragende struiken en zaaddragers als hulst.

word fan!

wil je niks missen van Pluk Amsterdam?

Volg ons dan op Twitter en like ons op Facebook!