dieren ja

vlinders insecten bijen vogels beestjes

In de stad zijn er aardig wat dieren en beestjes waar je overlast van kan hebben, maar gelukkig kan je ook enorm genieten van dieren op je dakterras of balkon.

vlinders

Vlinders op je dakterras of balkon maken je vrolijk!
Vlinders komen uit rupsen, en om heel eerlijk te zijn wil je die liever niet op je dakterras of balkon, dus moet je vooral de volwassen vlinders naar je toe lokken. Hiervoor heb je nectarplanten nodig, want vlinders drinken nectar. Denk hierbij aan de vlinderstruik (duh!), lavendel of afrikaantjes. Maar je kan ook zelf een fleurige mix zaaien in maart of april met als doel vlinders te trekken. Artis verkoopt een speciale vlinder bloemenmix.
Vlinders houden van warmte en niet van wind, dus zorg dat je je nectarplanten op een beschutte plek zet.
Vlinders overwinteren op beschutte plekken: een goed excuus om je dakterras of balkon niet winterklaar te maken, maar lekker rommelig te houden.
Kijk ook eens op de website een www.uwtuinvolvlinders.nl: de website berekent op basis van je adres wat voor planten goed werken om vlinders te lokken.

insecten

Insecten houden van rommel: een heel net dakterras of balkon met opgeruimde potten zal weinig insecten trekken. En die wil je wel! Want ze helpen je aan gezonde planten, bijvoorbeeld omdat ze luis eten. En ze helpen bij het bestuiven en bevruchten van planten.
Je kan insecten trekken door wat rommelige potten te creëren, waar ze nestjes in kunnen bouwen van takjes, blaadjes, alles om een klein nestje of holletje te bouwen .

bijen

Er is de laatste tijd veel te doen geweest in de media over de bij: bijen staan aan het begin van de voedselketen en Nederland heeft van de Europese landen de grootste bijensterfte. Tachtig procent van alle planten op aarde zijn afhankelijk van de bestuiving door bijen voor hun voortplanting of evolutie. En hoe mooi! Jij kan bijdragen aan het oplossen van het tekort aan bijen door op je dakterras of balkon een bij-vriendelijke omgeving te creëren! Bijen komen af op stuifmeel en nectar, dus zorg voor voldoende bloemen.

vogels

In de winter gebeurt er vrij weinig op je dakterras of balkon, maar je kan er een hele dynamische en enerverende omgeving van maken door vogels te trekken. Ook voor het lokken van vogels geldt dat je je potten niet te netjes moet maken, zorg voor wat rommel, takjes, blaadjes. Daarnaast is het aan te raden vooral in de winter vogels te voeden. De stadse winters zorgen niet voor genoeg voedsel voor vogels dus bijvoeden is nodig. Dit kan met vetbollen, zaadbollen, pinda’s, los zaad of broodkruimels.
Daarnaast kun je een slaap- en broedplek creëren met vogelkastjes.

word fan!

wil je niks missen van Pluk Amsterdam?

Volg ons dan op Twitter en like ons op Facebook!