overwinteren

bescherming vorst noppenfolie koud winter

In de winter hoef je weinig zorg te besteden aan je potplanten. Zorg dat ze wel goed beschermd zijn tegen vorst en kou in de winter.

beschermen van potplanten

Wij gaan er vanuit dat je binnen geen ruimte hebt voor je overwinterende potplanten, dus dat alles buiten blijft staan. Planten die in de winter in potten staan zijn kwetsbaarder dan een plant in de volle grond.
Je kan een aantal maatregelen nemen om je planten te beschermen tegen het gure weer en de vorst:

  • Gebruik bij het inpotten van de plant noppenfolie rondom de binnenkant van de pot om het bevriezingsgevaar te verkleinen. Als de potgrond uitzet door de vorst kunnen de bubbels dit opvangen en zal de pot minder snel kapot vriezen.
  • Zorg altijd voor gaten in de potten! Als het water in de pot blijft staan, zal de pot knappen bij bevriezing.
  • In oktober begin je met het beschermen van je potten door deze in te pakken. Dit kan met noppenfolie, juten of vliesdoek. Met vliesdoek kan je de plant zelf ook inpakken tegen kou en vorst. Zorg altijd dat de plant nog voldoende licht en lucht krijgt.
  • Als de winter niet streng is, kan je het beste de bescherming weer verwijderen, anders kunnen de planten te vroeg uitlopen, of schimmel optreden onder de bescherming.
  • Zet de potten zoveel mogelijk op beschutte plekken.

Ook in de winter hebben planten water nodig, bij groenblijvers gaat de verdamping gewoon door. Vergeet niet je ingepakte planten af en toe te checken op droogte.

In maart kan de winterbescherming weer weggehaald worden. Zo krijgen jonge scheuten ruimte om te groeien.
Mocht het opnieuw erg hard gaan vriezen dan kan je de bedekking weer terug doen, maar als je het nu laat zitten, kan de plant geel worden door gebrek aan licht en lucht.

opruimen dakterras en balkon

Eenjarige planten die zijn uitgebloeid kunnen bij het groen afval.
De potten kan je alvast schoonmaken en opstapelen in een hoek, het liefst op een droge plek. Als een pot droog is gaat deze minder snel stuk door bevriezing.

word fan!

wil je niks missen van Pluk Amsterdam?

Volg ons dan op Twitter en like ons op Facebook!