snoeien

voorjaar najaar bloemknoppen verjongen

Veel mensen vinden snoeien eng: het idee leeft dat je een plant er alleen maar kapot mee kan maken.
Maar bedenk vooral “snoeien doet bloeien”! Door te snoeien help je de plant te verjongen en daar krijg je veel voor terug.

waneer snoeien

We hebben per plant besproken hoe deze specifiek gesnoeid moet worden, maar over het algemeen is er 1 snoeiregel die grotendeels geldt voor alle bloeiende planten:
De planten die bloeien voor de langste dag van het jaar (21 juni) moeten na de bloei gesnoeid worden (in het najaar). Waarom? De bloemknoppen van deze planten zijn al aangemaakt in het vorige jaar. Wanneer je ze in het voorjaar zou snoeien zou je de bloemknoppen wegsnoeien.
In onze voorbeelden geldt dit voor de blauwe regen, daarnaast geldt het ook voor de jasmijn en de sering.
De lavendel uit onze basisplanten is hierop een uitzondering, en uiteraard geldt dit ook niet voor de eenjarige bloeiers, want die hoeven niet gesnoeid.

De planten die bloeien na de langste dag van het jaar (21 juni) kunnen in het voorjaar flink gesnoeid worden. De bloemknoppen komen juist op de nieuwe takken te zitten, die na het snoeien ontstaan, waardoor je de bloei bevordert. Bij onze voorbeelden geldt dit bijvoorbeeld voor de vlinderstruik.

Snoeien geldt (uiteraard) niet voor eenjarige planten. Bij de planten is het altijd wel belangrijk dat je de dode bloemen het hele seizoen door verwijderd met knop en al.

Binnenkort vind je hier meer over snoeitechnieken.

word fan!

wil je niks missen van Pluk Amsterdam?

Volg ons dan op Twitter en like ons op Facebook!